Meniu principal
Spaţiul meu
Noutăţi din Lucrări publice & Construcţii

Noutăți despre buldozerul militar livrabil prin parașutare

ECI - le 26/09/2016 13:31 - De
Noutăţi din Lucrări publice & Construcţii

În septembrie 2016, societatea UNAC a livrat forțelor armate terestre franceze trei buldozere cu specific militar. Acest model cu totul special de buldozer are particularitatea de a putea fi livrat pe calea aerului, prin parașutare. Este vorba despre un tractor-greder parașutabil (TNA) care răspunde cerințelor situațiilor în care este nevoie de amenajarea pistelor de aterizare. El mai poate fi utilizat și pentru diverse alte lucrări de amenajare a terenurilor. Modelul TNA este suficient de ușor și de rezistent pentru a putea fi transportat cu un elicopter și apoi parașutat, putând fi folosit pentru degajarea pistelor de aterizare, uneori chiar în zone de conflict.

Noutăți despre buldozerul militar livrabil prin parașutare

Un buldozer adaptat condițiilor militare de lucru

Tractorul-greder livrabil prin parașutare este un buldozer compact de 6,5 tone. El poate fi echipat cu o lamă de excavator în partea din față și cu o grapă în partea din spate. Pe șasiul din oțel sunt fixate șenilele, motorul, rezervorul și cabina. Concepția sa specială îi conferă o greutate redusă și o rezistență ridicată.

Cabina unui TNA este dotată cu un blindaj amovibil și cu un al doilea blindaj anti-mine, ambele indispensabile pentru lucrul în zone cu caracter militar. Montarea/demontarea blindajului acestui utilaj se face în numai o oră. Buldozerul este polivalent deoarece poate fi echipat cu o lamă multi-ax, un scarificator și o lamă de buldozer la spate.

Misiunile modelului TNA

Acest buldozer a fost conceput pentru a pregăti și a îmbunătăți platformele aeroportuare. El poate fi utilizat pentru nivelarea, decopertarea sau despădurirea acestor zone pentru a permite aterizarea și decolarea avioanelor. 

Înainte de punerea în serviciu a acestor buldozere, au fost efectuate două teste care s-au dovedit a fi concludente. La finalul lor, după mai multe lansări, cinci parașute cu suprafața de 730 m2  fiecare au permis modelului TNA să aterizeze în cele mai bune condiții cu putință.

 

Caracteristici tehnice ale buldozerului parașutabil

Masa utilajului

6,5 t

Masa cu încărcătura în configurație de parașutare

8 t

Lungime

5,47 m

Lățime

2,20 m

Garda la sol

270 mm

Înălțime:

2,38 m

Viteză maximă

11 km/h

Motor

CATERPILLAR C4.4

Putere motor

100  

Lățimea lamei

2,55m

Înălțimea lamei

850 mm

Înălțimea maximă de ridicare

900 mm

Adâncimea de săpare

350 mm

 

 

Comentarii